בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, הקים משרד האוצר מסלול ייעודי להלוואות בערבות מדינה, המיועד לסייע לעסקים קטנים ובינוניים שנקלעו לקשיים תזרימיים כתוצאה מהשפעות התפרצות הנגיף.
המסלול מוצע במסגרת פעילותה של קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה, ונכון להיום מוקצים עבורו עד 8 מיליארד ש"ח.
מי זכאי להלוואה בערבות המדינה לעסקים נפגעי קורונה?
זכאים להלוואות במסלול החדש עסקים קטנים ובינוניים, בעלי מחזור של עד 100 מיליון ש"ח.
מהם תנאי ההלוואות בערבות מדינה לעסקים נפגעי קורונה?
- תקופת ההלוואה – החזר ההלוואה תוך עד 5 שנים, עם אפשרות לקבלת גרייס (לדחות את תשלומי הקרן) לתקופה של עד 12 חודשים.
- גובה ההלוואה – עד 16% מהמחזור לעסקים שמחזור המכירות השנתי שלהם עד 25 מיליון ש"ח. עד 8% מהמחזור לעסקים בעלי מחזור מעל 25 מיליון ש"ח בשנה (עד סכום מקסימלי של 20 מיליון ש"ח).
- הריבית על ההלוואה – בשנה הראשונה – המדינה תשלם את עלות הריבית. לאחר מכן – שיעור ריבית ממוצעת של פריים + 1.5%.
- גובה הבטחונות שנדרש העסק להעמיד – 5% מגובה ההלוואה המאושרת.
- גובה ערבות מדינה – ערבות מדינה מוגדלת בשיעור של 85% מכל הלוואה.
- פטור מעמלות פתיחת תיק – פטור מלא מעמלות או תשלומים לבנק או למדינה.
- זמן לטיפול בבקשה – טיפול מהיר בבקשות – מענה בתוך 7 ימי עסקים ממועד הגשת הבקשה.
איך מגישים בקשה להלוואה בערבות מדינה לעסקים נפגעי קורונה?
את הגשת הבקשה לקבלת הלוואה בערבות מדינה יש לבצע באתר משרד האוצר.
לאחר הגשת בקשת ההלוואה, היא תשלח לבחינה באחד מהבנקים הבאים (בהתאם לבחירת הלווה):
- בנק לאומי
- בנק מזרחי-טפחות
- בנק אוצר החייל
- בנק מרכנתיל דיסקונט
במידה ובקשת ההלוואה לא אושרה על ידי הבנק אליו פניתם, ניתן לפנות בבקשת הלוואה מבנק אחד נוסף, עד ל-45 ימים ממועד קבלת התשובה.
החל מה-29/3, אין חובה להגיש תכנית עסקית ומסמכים נלווים נוספים במועד הגשת הבקשה לקבלת הלוואה, כך שהעסק לא נדרש להיערכות מוקדמת לצורך הגשת הבקשה.
טיפים להגשת בקשה – הלוואה בערבות המדינה
למרות כוונת משרד האוצר ובנק ישראל שהלוואות רבות לעסקים קטנים ובינוניים יאושרו, מסגרת הזמן הקצרה שקיבלו הבנקים לאישור הבקשה (7 ימים בלבד) ואלפי בקשות ההלוואה שזורמות לבנקים גורמים למקרים רבים של דחיית בקשות ההלוואה.
ריכזנו כאן מספר טיפים להגדלת הסיכוי לאישור בקשת ההלוואה לעסקים קטנים בערבות המדינה:
1. אם ניתן – פנו לבנק שבו מנוהלים החשבונות שלכם
ככל שלבנק יהיה מידע רב יותר אודותיכם ואודות ההיסטוריה הפיננסית שלכם ושל העסק שלכם, גדלים הסיכויים שפקידי האשראי של הבנק ירגישו בנוח לאשר את ההלוואה.
חשוב לזכור שגם בהלוואות בערבות מדינה, נוטל הבנק סיכון מסוים להפסדים בעקבות אי עמידה בתשלומים מצד הלקוח, כך שהאינטרס של הבנקים הוא לאשר רק הלוואות בעלות סיכויי החזר גבוהים.
כאשר לקוחות מגישים בקשה להלוואה מבנקים שאינם הבנק בו הם מנהלים את החשבון שלהם, הבנקים נעזרים במאגר נתוני האשראי, אשר כולל מידע אודות היסטוריית ההלוואות האשראי של הלקוחות, אך הנתונים המופיעים בו מוגבלים יחסית, והבנקים פחות ששים לאשר הלוואות תוך התבססות עליהם.
2. הגישו את כל המסמכים הנלווים
עד חודש פברואר 2020 נדרשו עסקים לצרף רשימה של מסמכים נלווים, שנועדו לסייע לבנקים בקבלת ההחלטה על אישור ההלוואה .
במסגרת ההקלות שהוגדרו להלוואות בערבות המדינה בתקופת משבר הקורונה, אין כיום דרישה להגשת מסמכים, ולכל בנק טפסים והנחיות משלו לצורך הגשת הבקשה.
ההמלצה שלנו לבעלי עסקים היא להקפיד למלא את כל המסמכים שמבקש הבנק, ובמידת האפשר – להשתדל לכלול לפחות חלק מהמסמכים שנדרשו בעבר, על מנת לתת לבנק את כל המידע שהוא צריך על מנת לאשר את הבקשה.
המסמכים החשובים ביותר לבקשת ההלוואה: מידע על הבעלים של העסק והנכסים שבבעלותם, דפי חשבון הבנק של שלושת החודשים האחרונים, דו"ח רווח והפסד שנתי אחרון ודו"חות מע"מ לעוסקים מורשים ודו"חות כספיים לחברות בע"מ.
3. הסבירו כיצד נפגעה הפעילות העסקית בעקבות הקורונה
מומלץ לכלול במסמכי הבקשה הסבר ברור ומפורט לסיבות לפגיעה בפעילות העסקית בעקבות הקורונה, ולהגביר את הבטחון שלהם ביכולת העסק לחזור לתזרים חיובי לאחר תום משבר הקורונה.
4. הציגו תכניות עסקיות
תכנית עסקית ברורה, המפרטת את הצעדים שתנקטו על מנת לעבור את תקופת המשבר בצורה מוצלחת, תשפר באופן משמעותי את הסיכויים לאישור ההלוואה.
מומלץ לכלול בתכנית העסקית 2 שלבים: תקופת המשבר ותקופת היציאה מהמשבר.
שלב תקופת המשבר: מומלץ לפרט את הצעדים שאתם עושים לצמצום הוצאות ועלויות ובמקביל – להגדלת הכנסות, ואת השימושים הצפויים לכספי ההלוואה במהלך תקופה זו.
שלב תקופת היציאה מהמשבר: מומלץ לפרט את האופן שבו אתם מתכננים לחזור לפעילות – אופן הפעילות, שיווק וגיוס לקוחות, העסקת וגיוס עובדים ועוד.
[contact-form-7 id="32931" title="הלוואות"]