מדדי המניות והאג"ח ירדו בשבועות האחרונים בעשרות אחוזים, כותרות העיתונים מדברות יום אחרי יום על קריסה/יום שחור/התרסקות הבורסות בישראל ובעולם, ואם אתם מושקעים בשוק ההון – קרוב לוודאי שגם תיק המניות האישי שלכם צבוע באדום.
בקרוב נקרא בעיתונים ובאתרי החדשות גם על הפסדים משמעותיים במוצרי חיסכון הפנסיוני שלנו – קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל, קרנות השתלמות וכו', הפסדים שיכולים להגיע לאלפי ועשרות אלפי שקלים לחוסך – בהתאם לסכום החיסכון ולמסלולי ההשקעה שבחר.
אצל כל אדם סביר, התחושה שמתלווה להפסד כספי, בטח בסכומים גדולים, אינה נעימה כלל. מחקרים רבים מראים שההשפעה הפסיכולוגית של הפסדים כפולה בעוצמתה מזו של רווחים.
והתחושה הקשה הזו עלולה לגרום לחוסר שקט, חוסר שינה, לחץ ובחלק מהמקרים – גם למריבות וכעסים בתוך המשפחה, ולרצון לבצע פעולה כלשהי שתעזור להפחית את כל השליליות הזו.
אבל לפני שאנחנו מגיעים להחלטה איך לפעול – בואו נחזור רגע שלב אחד אחורה.
מהי רמת הסיכון הנכונה עבורי?
הגדרה נכונה של רמת הסיכון המתאימה עבור החוסך היא אחת מאבני הבסיס של השקעה טובה.
אבל, וזה אבל גדול, מדובר בהגדרה שקשה מאוד לבצע, בייחוד כאשר מדובר במשקיעים שאין להם ניסיון של עשרות שנים בשוק ההון.
השאלות ששואלים יועצי ההשקעות במסגרת שאלון "בירור צרכי לקוח" נשמעות כמעט תמיד תיאורטיות בתקופה של עליות בשוק ההון.
למעשה, ניתן לומר שחוסכים ומשקיעים מבינים את העדפת הסיכון האמיתית שלהם בעיקר בתקופות של ירידות חריפות בבורסה.
מי שהשקיע את כספו ברמת סיכון גבוהה יותר ממה שמתאים לו באמת, ירגיש זאת בבירור בתקופות של ירידות חדות. לעומת זאת, מי שמושקע בשוק ההון בהתאם לרמת הסיכון המתאימה לו לא צפוי להדיר שינה מעיניו.
אוקיי, אבל הירידות כבר כאן – מה לעשות עכשיו?
שימו לב – פוסט זה אינו מהווה ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך.
מחקרים רבים מראים שהניסיונות לתזמן את השוק יגרמו ברוב המקרים לאובדן תשואה משמעותי עבור החוסך הפרטי, וכדברי גלעד אלטשולר, אחד ממנהלי ההשקעות המובילים בישראל: "אלה שיוצאים מהשוק כשיש חששות ממסכים אדומים, חוזרים לשוק במחיר גבוה יותר".
כאשר מקבלים החלטות השקעה / חיסכון חשוב לעשות זאת מתוך הבנה של תקופת ההשקעה.
ניסיון העבר מראה, שבהשקעות לטווח ארוך הפעולה הנכונה היא – לא לעשות דבר.
זה נשמע פשוט, אבל זה לא. כותרות העיתונים האדומות, נבואות הזעם ויותר מכל – ההפסדים שמופיעים בדוחות של החסכונות ותיקי ההשקעות גורמים באופן טבעי לרצון חזק לפעול ולהקטין את התחושה הלא נעימה.
מול הדחף לפעול, חשוב לזכור שמשקיעים במדדים המרכזיים, ש"כיבו את המחשב" בזמן המפולת הגדולה של שנת 2008 והדליקו אותו שוב בסוף שנת 2009, ראו רווחים בחשבון ההשקעות שלהם.