עליה חדה בריבית בנק ישראל של 0.75% הפתיעה את השווקים, העליה האגרסיבית ביותר מזה 20 שנה, הריבית הקיימת עשויה להשפיע בצורה ישירה גם על הלוואות צרכניות, משכנתאות וכמובן הלוואות חדשות שיילקחו, בנק ישראל שם לו למטרה – להוריד את ראשה של האינפלציה בכל מחיר, גם אם זה דורש מצידו להיות ניצי במיוחד.
מהי ריבית בנק ישראל? ולשם מה צריך אותה בכלל?
ריבית בנק ישראל היא למעשה המרווח בין הריבית שלווה הבנק מבנקים מסחריים לבין הריבית שהוא מלווה לבנק ישראלים ובמילים אחרות, הריבת משמשת כאמצעי לאופטימיזציה של השוק ומספק לבנק ישראל כלי עוצמתי שמאפשר לו לשמור על איזון בכלכלה.
לדוגמא, בסביבה אינפלציוניות שאנחנו נמצאים בה כעת, אשר נובעת מכל מיני סיבות מקרו כלכליות כמו הקורונה, בעיות שרשרת האספקה, מלחמה באוקראינה, הדפסת הכסף של הבנקים המרכזיים ועוד… כאשר האינפלציה חורגת מהיעד של בנק ישראל, אחד הדברים שהוא יכול לעשות הוא לעלות את שיעור הריבית ובכך לצנן את הביקושים, ברגע שאנחנו נצרוך פחות, שיעור האינפלציה יירד ובכך הוא עשוי לחזור לרמות מחירים שמאפשרות לבנק ישראל לישון בשקט.
עד היום, בעקבות משבר הקורונה, הבנקים המרכזיים חששו מהאטה בצמיחה, הורידו את הריבית לשיעור אפסי ויצרו הרחבות כמותיות ובמילים אחרות – הזרימו המון כסף לשוק, הדבר גרם לגרם לביקושי שיא, שוק ההון הגיע לשיאי כל הזמנים וחברות היי – טק רבות נסחרו בשוויים לא ריאליים.
בשביל זה בדיוק נועד הבנק המרכזי, לשמור על רמות מחירים מאוזנות בשווקים כדי שמצד אחד הכלכלה תצמח ותשבור שיאים חדשים ומצד שני, שלא יווצרו פערים חברתיים ושחיקה של הכסף שלנו.
[pt_view id="0306d48jyh"]