ניהול תיקי השקעות באמצעות מנהל תיקים מקצועי היה פעם נחלתם של עשירי ישראל. בשנים האחרונות ירדו סכומי ההשקעה המינימליים לפתיחת תיק השקעות מנוהל, והאפשרות נפתחה בפני ציבור רחב יותר.
מהו ניהול תיקי השקעות, למי הוא מתאים ואיך בוחרים נכון את בית ההשקעות ומנהל התיקים המתאים עבורכם? כל זאת ועוד במדריך המקיף שהכנו עבורכם.
1. מה זה ניהול תיקי השקעות?
א. ניהול תיקי השקעות – הגדרה
ניהול תיקי השקעות מוגדר כ"ביצוע עסקאות, לפי שיקול דעת, לחשבונם של אחרים".
כלומר, מנהל תיקים מבצע בצורה עצמאית פעילות השקעה ומסחר בחשבונו של הלקוח, בהתאם לשיקול דעתו, מתוך מטרה להשיג את יעדי ההשקעה של הלקוח, ותוך מתן דיווחים שוטפים ללקוח.
ב. מיהו מנהל תיקי ההשקעות?
מנהל תיקי השקעות הינו בעל רישיון לניהול תיקי השקעות מטעם משרד האוצר, המתמחה בניהול תיק ניירות ערך עבור לקוחות פרטיים וחברות.
מנהל תיקי השקעות ("מנהל תיקים") מייעץ, או מנהל בפועל את תיקי ניירות הערך של לקוחותיו, בהתאם לצרכיו והעדפותיו של הלקוח, ובהתאם לתנאי ומאפייני שוק ההון והמוצרים הפיננסיים השונים.
בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות (1995), מחוייב מנהל התיקים לדברים הבאים:
1) להתאים את שירותיו לצרכי הלקוח.
2) לפעול לטובת לקוחותיו באמונה ושקידה ("חובת האמון").
3) לגלות גילוי נאות לגבי כל פעולה או מאפיין אשר יכולים להשפיע על הייעוץ או הפעילות שלו, ולהימנע מביצוע כל פעולה שיש בה ניגוד עניינים ללקוח, אלא אם הסכים הלקוח לכך מראש ובכתב.
4) לתת עדיפות לנכסים פיננסיים של לקוחותיו על פני אלה שלו (או של תאגיד בו הוא עובד, קשור בקשרים עסקיים או שותף).
הכשרתו של מנהל תיקים כוללת את בחינות הרשות לניירות ערך, וכן תקופת התמחות של 9 חודשים בחברה לניהול תיקים. לאחר סיום ההכשרה רשאי מנהל התיקים לעסוק בייעוץ השקעות, אך גם בניהול אקטיבי של ניירות הערך של הלקוח (דבר שיועץ השקעות לא רשאי לעשות בהתאם לחוק).
2. למי מתאים להשקיע באמצעות מנהל תיקי השקעות?
א. בעלי הון פנוי שמעוניינים בניהול מקצועי לכספם
יש משקיעים המעדיפים לנהל ולהשקיע את כספם באופן עצמאי, או בסיוע של יועץ השקעות.
משקיעים אחרים לעומת זאת מעדיפים להפקיד את ניהול ההשקעות של כספם בידי גורמים מקצועיים המתמחים בתחום, מתוך אמונה שיוכלו להשיג עבורם תשואות גבוהות יותר, או פשוט עקב חוסר רצון לעסוק בנושא בעצמם.
ב. הון פנוי של 300 אלף ש"ח – הסכומים המינימליים להשקעה באמצעות מנהל תיקים
הסכום המינימלי להשקעה באמצעות מנהל תיקים משתנה מבית השקעות אחד לאחר.
רוב בתי ההשקעות ידרשו סכום מינימלי של 300 אלף ש"ח, אך קיימים גם בתי השקעות שבהם סכום ההשקעה המינימלי עומד על 700 אלף ש"ח.
ג. מהם הסיכונים בהשקעה באמצעות מנהל תיקי השקעות?
קודם כל, הסיכון העיקרי הוא בהשקעה באמצעות מנהל תיקים שאינו בעל רישיון, ואינו הנמצא בפיקוח של הרשות לניירות ערך.
כאשר משקיעים באמצעות מנהל תיקים מורש ומפוקח, הכספים וניירות הערך המנוהלים עבורכם על ידי מנהל התיקים רשומים על שמכם, וכך גם אם מנהל התיקים יעלם מחר בבוקר – הכסף יישאר בחשבונכם (וחשוב לוודא שייפוי הכח שאתם נותנים למנהל התיקים לא כולל משיכת כספים מהחשבון או העברתם).
כספים המושקעים בניירות ערך רשומים על שמכם במסלקת הבורסה, ואילו כספים המושקעים בפיקדונות רשומים על שמכם בבנק.
3. איך בוחרים נכון מנהל תיק השקעות
בישראל פעילות כיום יותר מ-160 חברות לניהול תיקים, בהן עובדים כ-1,000 מנהלי תיקים פעילים. נוהגים לחלק את בתי ההשקעות לפי גודלם, כאשר בתור בתי ההשקעות הגדולים נחשבים אלה המנהלים מעל 5 מיליארד שקלים, או מעל 50 לקוחות.
לפי דוח של הרשות לניירות ערך, היקף תיקי ההשקעות המנוהלים בישראל עמד בסוף 2022 על 314 מיליארד שקל, כאשר מספר תיקי ההשקעות עם היקף של עד חצי מיליון שקל עלה ב-15%.
מבתי השקעות בבעלות פרטית או בבעלות של הבנקים וחברות הביטוח הגדולות ועד "חברות בוטיק" לניהול תיקים. איך בוחרים את מנהל התיקים המתאים עבורכם? אין תשובה אחת ויחידה לשאלה הזו. קיימים מספר פרמטרים, מתודולוגיות ושיטות לבחירת מנהל תיקים, אך בפועל הניסיון להבין מי יהיה מנהל התיקים אשר ישיג את התשואה הגבוהה ביותר לאורך זמן, בהתאם לפרופיל הסיכון המבוקש, הוא לא יותר מהימור מושכל.
ועדיין – הימור מושכל עדיף ברוב המקרים על פני הימור נטו. אנחנו נפרט כאן מספר פרמטרים ושיטות לבחירת מנהל תיקי השקעות, שאנחנו מקווים שיעזרו לכם בתהליך.
א. היקף תיק מנוהל – בתי השקעות גדולים מול בתי השקעות "בוטיק"
כאמור, פעילים בתחום ניהול התיקים בתי השקעות גדולים לצד "חברות בוטיק" קטנות יותר. לכל אחד מסוגי החברות הללו יש יתרונות וחסרונות:
1) בתי השקעות גדולים
יתרונות
– מחלקות אנליזה ומחקר חזקות.
חסרונות
– ניהול התיק בפועל על ידי עובדי בית ההשקעות ולא על ידי בעלי בית ההשקעות.
– קשה יותר לקבל יחס אישי.
2) בתי השקעות קטנים
יתרונות
– ניהול התיק בפועל על ידי בעל/מנהל בית ההשקעות.
– יחס אישי.
חסרונות
– משאבים מוגבלים לביצוע מחקר ואנליזה.
ב. מוניטין, בעלים והנהלה
הניסיון האישי, המוניטין והוותק של מנהל התיקים, בית ההשקעות ומנהליו הם פרמטרים מרכזיים בבחירת מנהל תיקים.
בקשו לקבל סקירה על הרקע של מנהלי בית ההשקעות ושל מנהל התיקים עצמו, על מנת שתוכלו לוודא שאתם מפקידים את ניהול כספכם בידיים הנכונות.
ג. השוואת תשואות בתי השקעות
ביצועי העבר של בית ההשקעות ומנהל התיקים הם אחת האינדיקציות המרכזיות שיש לגבי איכות ניהול ההשקעות שלהם.
מספר נקודות חשובות להשוואה נכונה בין תשואות העבר של מנהלי תיקים שונים:
1) להתמקד בעיקר בתשואות ל-3 ול-5 שנים
אחת התופעות הידועות היא שבתי ההשקעות מציגים את השוואת הביצועים שלהם למתחרים תוך התמקדות בתקופת ההשקעה שבה השיגו את התשואות הגבוהות ביותר.
ההמלצה שלנו היא להתמקד בביצועים ב-3 ו-5 השנים האחרונות, ולתת משקל נמוך לביצועי השנה האחרונה.
מחקרים בתחום ההשקעות מראים שהמתאם בין ביצועי השנה הקודמת והשנה הנוכחית בבתי ההשקעות נמוך, ובחלק מהמקרים אף הפוך, בגלל השפעת "אפקט הנסיגה לממוצע".
מצד שני השוואת ביצועים לתקופות ארוכות יותר מ-5 שנים עלולות להציג את נתוני התשואות של מנהלי תיקים שכבר מזמן אינם פעילים בבתי ההשקעות השונים.
2) להשוות ביצועים באותה רמת סיכון
על מנת להשוות נכון את ביצועי מנהלי התיקים, חשוב להתייחס לתיקים ברמות סיכון דומות בכל בתי ההשקעות.
השוואה בין תיק השקעות ברמת סיכון גבוהה לתיק ברמת סיכון בינונית לא מאפשרת לבודד את השפעת מנהל התיקים, ומבטאת בדרך כלל בעיקר את השפעת נכסי הסיכון השונים של התיק.
ד. לא לבחור בית השקעות לפי דמי הניהול
השיח הציבורי בשנים האחרונות נותן משקל גדול מאוד לנושא דמי הניהול הנגבים מהלקוחות, ובצדק – במשך שנים נהנו מנהלי כספים, בעיקר בעולם הפנסיה והחיסכון ארוך הטווח, מדמי ניהול גבוהים אשר פגעו בתשואות הלקוחות לאורך זמן באופן משמעותי.
עם זאת, חשוב לזכור שדמי הניהול הינם רק המחיר שאנו משלמים עבור השירות, ואילו טיב השירות שאנו מקבלים חשוב יותר, בייחוד כשמדובר בניהול הכסף שלנו.
המלצתנו היא להתמקד בבחירת בית השקעות עם יכולות מוכחות לניהול כספים והשגת תשואות לאורך זמן, גם במחיר של דמי ניהול גבוהים יותר בכמה עשיריות האחוז.
ה. שקיפות
שקיפות מלאה של פעילות ניהול התיקים היא בסיסית והכרחית כיום.
נגישות מלאה לחשבון המסחר של הלקוח, שקיפות מלאה של מדיניות ההשקעות והפעילות השוטפת של הקנייה והמכירה – כל אלה הינם תנאים שקיימים היום ברוב בתי ההשקעות וחשוב שלא להתפשר עליהם.
חוסר שקיפות של בית ההשקעות באשר לפעילותו או לנתוני תיק ההשקעות צריכים להדליק נורה אדומה בוהקת אצל הלקוחות.
ו. לא לשכוח "לראיין" את מנהל התיקים
כפי שראינו, לא פשוט לבחור מנהל תיק השקעות. כדי להבין טוב יותר האם מנהל התיקים שמולכם אכן מתאים לכן, אנחנו ממליצים "לראיין" אותו כדי להבין את סגנון העבודה שלו ואת תפיסת עולמו לגבי השקעות ועל הדרך – לא לחשוש לשאול גם שאלות קשות.
ריכזנו כאן מספר שאלות שיכולות לתת לכם תובנות חשובות על מנהל התיקים:
1) מי יטפל בכסף שלי?
גם כשאתם מצטרפים לבית השקעות בעל עשרות שנים של ניסיון, יכול להיות שאת הטיפול בכסף שלכם יבצע בפועל עובד זוטר ויחסית לא מנוסה.
חשוב להבין ממנהל התיקים מי יהיה האחראי על גיבוש אסטרטגיית ההשקעה של התיק, ומי יהיה האחראי על מימושה בפועל, ובמידת האפשר גם לבקש לפגוש את אותו עובד.
2) האם תמהיל ניירות הערך והקרנות בתיק ההשקעה ייחודי לי או קבוע לחלק גדול מלקוחות בית ההשקעות?
החשיבות של התאמת תיק ההשקעות לצרכים ולמאפיינים הספציפיים של הלקוח גדולה מאוד. זהו למעשה אחד היתרונות המרכזיים של עבודה עם מנהל תיקים.
3) ניגוד עניינים מס' 1 – האם מנהל התיקים מרוויח גם מעמלות קניה ומכירה?
חלק ממנהלי ההשקעות מקבלים, בנוסף לדמי הניהול שהם גובים מהלקוח, גם החזר מהבנק בו מתנהל חשבון המסחר, בגובה עמלות הקנייה והמכירה הנגבות בגין הפעולות שהם מבצעים עבור הלקוחות בתיק ההשקעות שלהם.
תגמול מעין זה יוצר ניגוד אינטרסים מסוים בין מנהל התיקים ללקוח, ומעודד אותו לבצע יותר פעולות קניה ומכירה בתיק, גם כשהדבר אינו לטובת הלקוח.
4) ניגוד עניינים מס' 2 – מי מנהל את קרנות הנאמנות ותעודות הסל שבתיק ההשקעות?
חלק מבתי ההשקעות מנהלים גם קרנות נאמנות או תעודות סל, במקביל לניהול תיקי הלקוחות.
דבר זה יוצר ניגוד עניינים בין בית ההשקעות ללקוח, מכיוון שבית ההשקעות עלול להעדיף לקנות את קרנות הנאמנות שבניהולו, לעתים על פני קרנות נאמנות בעלות ביצועים עדיפים.
בנוסף, חשוב לזכור שגם על ניהול קרנות נאמנות גובה מנהל הקרן דמי ניהול, כך שבמקרה שמנהל התיקים רוכש קרנות נאמנות שבניהולו, הוא נהנה מדמי ניהול כפולים בתיק.
ז. פיזור תיק ההשקעות בין מספר מנהלים
משקיעים שהסכום שברשותם גדול מספיק יכולים לפצל אותו בין שני מנהלי תיקים, ולתת להם "להתחרות" זה בזה.
מעבר לעניין האולימפי שבכך, פיזור תיק ההשקעות בין מספר מנהלים עוזר בדרך כלל לניהול סיכונים טוב יותר, ומקטין את החשיפה להחלטות לא נכונות של מנהל תיקים ספציפי.
4. דירוג בתי השקעות – 2017-2018
לפי החוק לא ניתן לפרסם באופן פומבי את תשואות תיקי ההשקעות של בתי ההשקעות השונים.
את התשואות יכולים בתי ההשקעות להציג באופן פרטי בפני לקוחות כשירים (לקוחות עם הון פנוי של 8 מיליון ש"ח ומעלה), או בפני לקוחות בעלי מאפיינים ייחודיים אחרים (היקף מסחר, הכשרה בתחום ועוד).
זו הסיבה שדירוג בתי ההשקעות המובילים לא מבוצע לפי התשואות הממוצעות בתיקי ההשקעות המנוהלים בבית ההשקעות, אלא באמצעות פרמטרים אחרים.
אנחנו נציג כאן השוואה בין בתי ההשקעות השונים בשני פרמטרים חשובים:
א. היקף התיק המנוהל – מעיד על הניסיון, המוניטין והיקף המשאבים הקיימים בבית ההשקעות.
ב. הסכום המינימלי לניהול תיק השקעות בבית ההשקעות
ג. התשואה הממוצעת ב-3 השנים האחרונות בקרן נאמנות גמישה בניהול בית ההשקעות – חלק מבתי ההשקעות מנהלים קרנות נאמנות "גמישות", כלומר – קרנות נאמנות שבהן מנוהלים הכספים בהתאם לשיקול דעתו הבלעדי של בית ההשקעות.
בהיעדר נתון תשואה אחר לגבי בית ההשקעות, נהוג להתייחס לנתון זה, אך חשוב מאוד לקחת אותו בעירבון מוגבל, מאחר שרוב הסיכויים שפרופיל הסיכון בתיק ההשקעות האישי שלכם יהיה שונה מפרופיל הסיכון האגרסיבי בקרנות הנאמנות הגמישות.
השוואת בתי השקעות
5. תהליך פתיחת תיק השקעות מנוהל
עד אוקטובר 2017, כל פתיחת תיק השקעות מנוהל חייבה, על פי חוק, פגישה פנים אל פנים בין מנהל התיקים ובין הלקוח, לצורך זיהוי הלקוח.
החל מאוקטובר 2017, בהתאם להנחיית הרשות לניירות ערך, ניתן כבר לפתוח תיק השקעות מנוהל גם מבלי לקיים פגישה פרונטלית עם הלקוח, ולתת למנהל התיקים ייפוי כח לפעילות בתיק ההשקעות במסגרת החשבון.
אך גם ללא הפגישה הפרונטלית, מתבצעים בתהליך קבלת הלקוח השלבים הבאים:
א. איפיון פרופיל הלקוח
מיפוי הנכסים האישיים, העדפת סיכון, מצב משפחתי, התחייבויות, היבטי מיסוי ועוד.
ב. הגדרת מטרות ותקופת ההשקעה
לכל לקוח מטרות השקעה אחרות – שמירה על ערך הכסף לקראת רכישה גדולה, הגדלת החיסכון הפנסיוני, כספים המיועדים להורשה לילדים ועוד.
ממטרות ההשקעה נגזרת תקופת ההשקעה – לטווח הארוך / הבינוני / הקצר.
בהתאם למטרות ותקופת ההשקעה, ותוך התאמה לפרופיל הלקוח, נקבע תמהיל תיק ההשקעות.
ג. מו"מ והגדרת דמי הניהול
דמי הניהול עבור שירות ניהול תיק ההשקעות של הלקוח מוגדרים בדרך כלל כאחוז מסויים מערך התיק, כאשר שיעור דמי הניהול משתנה מבית השקעות אחד למשנהו, מלקוח ללקוח ובהתאם למאפייני התיק.
באופן כללי ניתן לומר שככל ששווי תיק ההשקעות גדול יותר, דמי הניהול נמוכים יותר, וככל שרכיב הסיכון בתיק גדול יותר (יותר מניות) – דמי הניהול גבוהים יותר.
דמי הניהול נגבים על פי רוב אחת לחודש, כאשר בנוסף להם משלם הלקוח את העמלות בגין העסקאות המבוצעות בתיק (עמלות קנייה ומכירה, דמי משמרת במידה שקיימים וכו'), ואת עלויות המס הנלוות לפעילות המסחר וההשקעות.
ד. חתימה על הסכם לקוח
הסכם לקוח הוא הסכם משפטי המסדיר את היחסים בין הלקוח ומנהל התיקים – דיווחים ללקוח, סודיות, שימוש באשראי, דמי ניהול, עמלות וכו'.
ה. מתן ייפוי כח למנהל התיקים
ייפוי הכח מגדיר את הזכויות שמקנה הלקוח למנהל התיק לביצוע פעולות בחשבון המסחר של לקוח, בין אם חשבון המסחר מתנהל בחשבון הבנק של הלקוח או אצל מנהל התיקים עצמו (במידה שמנהל התיקים הוא חבר בורסה).
ייפוי הכח ייחתם מול הבנק בו מתנהל חשבון המסחר של הלקוח ויכלול בדרך כלל הרשאה למנהל התיקים לבצע עיסקאות רכישה ומכירה בני"ע בלבד, ולא יאפשר לו לבצע משיכות או העברות מהחשבון.
6. איך לבקר את פעילותו של מנהל התיקים באופן שוטף
א. לא להיכנס לחשבון ברמה יומיומית
בחרתם מנהל תיקים מנוסה ואיכותי ועכשיו אתם רוצים לראות תוצאות. משהו שאתם לא הייתם יכולים להשיג. אתם נכנסים לחשבון (לפחות) פעם ביום, ולא רואים שם אותות ומופתים של תשואה.
אז חשוב לומר מראש – אתם גם לא אמורים לראות. ניהול השקעות זה מרתון ולא ספרינט, ומה שחשוב הוא התשואה שתהיה לכם בסוף תקופת ההשקעה.
תיק השקעות שעולה במהירות עלול גם לרדת במהירות, וברוב המקרים תיק תנודתי לא מעיד על מנהל תיקים אחראי ומוצלח.
תנו למנהל התיקים שלכם מרחב פעולה, ואל תבדקו את הביצועים שלו בחודש או רבעון מסוים. השקעות מבצעים בדרך כלל לתקופות של שנים.
ב. לא "שגר ושכח"
מהעבר השני של המשקיעים שתיארנו בסעיף הקודם, נמצאים משקיעים שעובדים עם מנהלי התיקים בשיטת ה"שגר ושכח" – לא בודקים את הדוחות הרבעוניים / השנתיים, לא נמצאים בקשר עם מנהל התיקים אחת למספר חודשים – עוצמים עיניים ומקווים לטוב.
מצד אחד יש בזה היגיון – בחרתם מנהל תיקים כדי שהוא יקבל את ההחלטות, אז איזה יתרון יש לבקרה ומעורבות שלכם לגבי ניהול התיק?
לבקרה אחר פעילות מנהל התיקים יש מספר יתרונות חשובים מאוד:
1) לוודא שהכל נראה תקין – רובם המכריע של מנהלי התיקים הם אנשים אמינים לחלוטין. עם זאת התרחשו בעבר גם מקרים של הונאות שונות בתיקי ההשקעות (ע"ע ברני מיידוף) ולכן חשוב לשמור את האצבע על הדופק ולהשגיח באופן תקופתי על ההתנהלות בתיק.
2) מנהל התיק לא תמיד מעודכן בשינויים בחייכם – נולד לכם ילד / נכד? התחתנתם / התגרשתם? לא מעט אירועי חיים משפיעים באופן משמעותי על הציפיות וההעדפות שלגם לגבי אופן ניהול תיק ההשקעות שלכם.
בחינה תקופתית של תיק ההשקעות תאפשר לכם לוודא שאופן הניהול של התיק אכן מתאים עדיין לצרכים שלכם.
3) איתור אנומליה בפעולות קנייה ומכירה – הגדרתם התנהלות סולידית בתיק ההשקעות ואתם רואים בו דווקא פעילות יתר? ביקשתם ניהול אקטיבי אבל מנהל התיקים לא ביצע אף לא פעולה אחת כבר חודשים ארוכים? שווה לבדוק שתיק ההשקעות שלכם אכן מנוהל בהתאם לציפיות שלכם.
ג. שמרו על קשר עם מנהל התיקים, אבל תנו לו לנהל את התיק
שמירה על קשר תקופתי עם מנהל התיקים היא חשובה לטובת תיאום ציפיות לאורך זמן.
עם זאת חשוב להימנע ממעורבות יתר בניהול תיק ההשקעות. מנהל תיקים מנוסה יודע בדרך כלל להמשיך ולהתנהל במקצועיות גם כאשר הלקוח מנסה להתערב לו באופן ניהול התיק.
עם זאת, גם מנהלי תיקים הם בני אדם, ועלולים לקבל החלטות שגויות תחת לחץ משמעותי מהלקוח.
ד. אל תשפטו את מנהל התיק לפי ביצועיו במניה או השקעה אחת אלא לפי התיק כולו
כל השוק "ראה מקילומטרים" איך מניה מסוימת עומדת להתרסק, ורק מנהל התיק שלך לא מכר אותה בזמן? ברוב המקרים זה לא אומר דבר לגבי איכות ניהול ההשקעות של מנהל התיק.
המבחן האמיתי של מנהל התיקים הוא, כאמור, בהשגת תשואה יפה לתיק כולו ולאורך זמן, וזהו המדד העיקרי לפיו מומלץ לבדוק את מנהל התיקים שלכם.
ה. לא עובד לכם? פשוט תחליפו מנהל תיקים
נתתם למנהל התיקים שנה לפחות ואתם לא מרוצים מהפעילות שלו? אל תהססו להחליף מנהל השקעות.
מצד שני חשוב לזכור את אפקט ה"רגרסיה לממוצע", שמראה שבמקרים רבים מנהלי תיקים שהשיגו תשואות חסר בשנה מסויימת נהנו מתשואות עודפות בשנה שלאחר מכן ולהיפך.
לסיכום:
ניהול תיקי השקעות היא אופציה מעניינת למשקיעים בעלי הון פנוי, המעוניינים בהשקעת כספם באמצעות גורם מקצועי המתמחה בתחום.
הבחירה במנהל תיקים אינה פשוטה, מאחר שהיקף המידע הקיים להשוואה בין בתי ההשקעות השונים מוגבל מאוד.
ההמלצה שלנו היא לבצע סקר שוק, להיפגש עם 2-3 מנהלי תיקים שנראים לכם מתאימים, ולא להסס "לראיין" אותם ולבצע מולם מו"מ על דמי הניהול לפני שמחליטים על מנהל התיקים הנבחר.