איפה כדאי להשקיע כסף? הרשימה המלאה

יש לכם כסף פנוי ואתם מתלבטים מה לעשות איתם. הפיקדונות בבנקים נותנים היום ריבית אפסית, דירה כבר אי אפשר לקנות עם הון עצמי כזה, ולהשאיר את הכסף בעובר ושב מפסיד לכם את התשואה הפוטנציאלית שהכסף יכול להביא.

אז מה עושים?

ריכזנו כאן רשימה של אפשרויות השקעה מעניינות, הפוטנציאל הכלכלי שלהן, והיתרונות והחסרונות של כל אפשרות. מוזמנים לשלוח לנו רעיונות לאפשרויות השקעה מעניינות נוספות ואנחנו נמשיך ונעדכן את הרשימה באופן שוטף.

להשקיע 50 אלף שח
לשיחת ייעוץ עם יועץ השקעות מלאו פרטים:

לפני שמשקיעים – השאלות שכל משקיע צריך לשאול את עצמו

1. מהי רמת המעורבות הרצויה בהשקעה?

אפיקי השקעה מסוימים, כגון השקעה ישירה במניות, או השקעה בנדל"ן, דורשים רמת מעורבות אישית גבוהה יותר מאשר אפיקי השקעה שבהם הכסף מנוהל על ידי אנשי מקצוע – לדוגמא – בקופת גמל להשקעה, פוליסת חיסכון וקרנות נאמנות.

הגדירו מראש עד כמה אתם מעוניינים להיות מעורבים בהשקעה ובחרו את האפיקים המתאימים לכם בהתאם.

2. מה מטרת ההשקעה?

כל משקיע מייעד את כספו עבור מטרה אחרת – רכישת נכס למגורים או להשקעה, חסכון לילדים לאוניברסיטה / חתונה / בר מצווה / טיול לחו"ל, חיסכון לפרישה ועוד.

ממטרת ההשקעה ניתן לגזור את אופי ההשקעה – תקופת ההשקעה המתוכננת, היקף הכספים שיש להשקיע לאורך זמן, רמות הסיכון השונות לאורך תקופת ההשקעה, רמת הסיכון המומלצת וכו'.

3. מהי רמת הסיכון המועדפת בהשקעה?

לכל משקיע רמת סיכון מועדפת – משקיעים מסוימים הם בעלי "קיבה חזקה" המאפשרת להם לצלוח בשקט נפשי יחסי גם תקופות של תנודתיות גבוהה והפסדים כספיים בתיק ההשקעה, ומשקיעים אחרים מעדיפים רמת סיכון נמוכה יותר, גם בידיעה שהתשואה הצפויה להם תהיה נמוכה יותר בהתאם.

התאמת רמת הסיכון בהשקעה לאופיו של המשקיע היא אחד מגורמי המפתח להשקעה מוצלחת לאורך זמן.

4. רמת הנזילות המועדפת

האם אתם עלולים להזדקק לכסף באופן מיידי? או שאתם יכולים להרשות לעצמכם לסגור אותו לתקופה ממושכת מבלי שהכסף יהיה נזיל?

גם התשובה לשאלה זו יכולה לסייע בבחירת אפיק ההשקעה המתאים עבורכם.

1. קופת גמל להשקעה

אחד ממוצרי החיסכון המעניינים ביותר כיום. קופת הגמל להשקעה הושקה על ידי משרד האוצר בסוף שנת 2016, בניסיון לעודד את הציבור להגדיל את החיסכון שלו לטווח הבינוני והארוך.

קופת גמל להשקעה מנוהלת על ידי בית השקעות, ומאפשרת השקעה במגוון רחב של מסלולים, אפיקים ורמות סיכון: השקעה במניות בבורסה בתל אביב או בחו"ל, השקעה פסיבית במדדי מניות מובילים בעולם, השקעה בחברות נדל"ן ועוד.

בנוסף, נהנות קופות הגמל להשקעה ממספר יתרונות מעניינים המבדלים אותן ממוצרי חיסכון והשקעה אחרים כמו קרנות נאמנות, קרנות סל ועוד:

יתרונות

א. דחיית מס – אין תשלום מס רווח הון בכל תקופת ההשקעה, אלא רק בעת משיכת הכספים. בנוסף, מי שימתין עם משיכת הכספים לגיל פרישה (החל מגיל 60), וימשוך אותם כקצבה – יקבל פטור על מס רווח הון – הטבה משמעותית מאוד.

ב. נזילות – כספי החיסכון נזילים וניתנים למשיכה בכל עת – יתרון על פני תוכניות החיסכון בבנקים.

ג. ניהול מקצועי של הכסף, בעלויות נמוכות יחסית – ניהול ההשקעה על ידי בית השקעות, בדמי ניהול נמוכים יותר מעלויות ניהול תיקים באותו בית ההשקעות.

ד. אפשר לעבור לבית השקעות אחר מבלי לשלם מס – אפשר להעביר את הכספים המושקעים בקופת גמל להשקעה ממסלול השקעה אחד לאחר, או בין חברה אחת לאחרת, מבלי שיהיה צורך לשלם מס רווח הון בעת השינוי.

חסרונות

א. יש תקרת הפקדה – בניגוד להשקעה בקרנות נאמנות, קרנות סל ומניות – בקופת הגמל להשקעה קיימת תקרת הפקדה שנתית של 71,337 ש"ח בשנה לאדם (נכון לשנת 2020). עם זאת חשוב לדעת שבמשפחה בת 5 נפשות, לדוגמא, ניתן להפקיד עד כ-356,700 ש"ח (71,337 ש"ח כפול 5 נפשות).

מדריך קופות גמל להשקעה

2. קרנות נאמנות וקרנות סל

קרנות נאמנות וקרנות סל מאפשרות להשקיע במגוון עצום של מדדים, שווקים, סחורות ומוצרים פיננסיים אחרים, תוך פיזור הסיכון בין מספר רב של ניירות ערך.

קיימות כיום בישראל כ-1,000 קרנות נאמנות, המספקות אפשרויות השקעה רבות ויכולת התאמה גבוהה להעדפותיו האישיות של המשקיע.

יתרונות

א. מגוון אפשרויות השקעה גדול מאוד – קרנות הנאמנות וקרנות הסל השונות מאפשרות להשקיע במגוון רחב מאוד של ניירות ערך, בורסות, מדדים, ענפים, סחורות ומוצרים פיננסיים אחרים.

ב. בקרנות האקטיביות – ניהול מקצועי של הכסף – מומחיות מנהל הקרן וכלי השקעה שמשקיע קטן אינו יכול להשתמש בהם.

ג. בקרנות הפסיביות – תשואות הנקבעות בהתאם למדד אחריו עוקבת קרן הנאמנות או הסל, בהתאם למחקרים המראים שרק מנהלי השקעות מעטים מצליחים "לנצח את המדדים".

עלויות ההשקעה בקרנות פסיביות יהיו בדרך כלל נמוכות יותר.

ד. פיזור סיכונים – רכישה של מספר ניירות ערך, גם למשקיעים בסכום קטן יחסית, המאפשרת פיזור סיכונים טוב יותר מאשר בהשקעה במנייה יחידה.

ה. דחיית מס (בחלק מהקרנות) – קרנות הנאמנות נחלקות ל-2 סוגים: קרנות פטורות וקרנות חייבות.

קרנות חייבות משלמות מס רווח הון בכל מכירה של נייר ערך כחלק מניהול הקרן, ואילו קרנות פטורות לא משלמות מס רווח הון בעת ביצוע פעולות במסגרת הקרן, ותשלום מס רווח ההון מתקיים בעת מכירת קרן הנאמנות על ידי הלקוח.

כך, קרנות פטורות מאפשרות דחיית תשלום המס, דבר המגדיל לאורך זמן באופן משמעותי את תשואות הקרן.

ו. נזילות – ניתן לפדות את הכספים מקרן הנאמנות בכל זמן.

חסרונות

א. עלויות גבוהות יחסית (בקרנות הנאמנות) – עלויות קרנות הנאמנות נגבות פעמיים – באופן שנתי מס הצבירה ("דמי ניהול") ופעם נוספת בעת הקנייה והמכירה של קרן הנאמנות ("שיעור הוספה").

בסך הכל יכולות העלויות הממוצעות של ההשקעה בקרנות נאמנות להגיע ל-2% בשנה ואף יותר מסך ההשקעה.

ב. מעבר למסלול השקעה אחר או חברה אחרת מחייב תשלום מס רווח הון – כל פעולה של שינוי רמת סיכון או גוף מנהל בקרן הנאמנות או קרן הסל מחייבת מכירה של הקרן או חלקה, ותשלום מיידי של מס רווח הון.

לשיחת ייעוץ עם יועץ השקעות מלאו פרטים:

3. מניות

השקעה ישירה במניות ניתן לעשות גם מסכומי כסף נמוכים, באמצעות החשבון האישי בבנק או באמצעות חשבון מסחר בבית השקעות.

השקעה במניות מאפשרת חשיפה ממוקדת לחברה מסוימת, ומתאימה יותר למשקיעים הבקיאים בתחום.

יתרונות

א. חשיפה ממוקדת לחברה ספציפית – מאמינים בחברה מסוימת? מוצר? הנהלה? באמצעות קניית מניות בחברה זו תוכלו ליהנות מהביצועים העתידיים שלה בזכות עליית ערך החברה (והמנייה בבורסה), או באמצעות קבלת חלק מרווחי החברה (דיבידנדים).

ב. נזילות – ניתן למכור מניה בכל עת ו"להיפגש עם הכסף". עם זאת חשוב לקחת בחשבון שיש מניות שהיקף המסחר בהן נמוך יחסית, ולכן קשה יותר להנזיל אותן באופן מהיר ובמחיר נכון.

חסרונות

א. אין פיזור סיכונים – ההשקעה הממוקדת בחברה מסוימת באמצעות קניית המניה שלה, חושפת את המשקיע לסיכונים שונים העומדים בפני החברה, והפגיעה בערך ההשקעה תהיה מיידית בהתאם.

ב. תשלום מס בכל פעולת מכירה – כל פעולת מכירה של המניה מחייבת תשלום מיידי של מס רווח הון.

ג. עלויות גבוהות בחלק מהבנקים – העלויות הנלוות למסחר במניות יכולות לכלול עמלות קנייה ומכירה, דמי משמרת, עמלת אי ביצוע פעולה ועוד אי אלו עמלות שונות ומשונות.

4. ניהול תיק השקעות דיגיטלי

במהלך 2018 נכנס לעולם ההשקעות שחקן חדש ומעניין למדי – תיק ההשקעות הדיגיטלי.

המודל המדוייק של תיק ההשקעות הדיגיטלי משתנה מחברה לחברה, אך בגדול ניתן לומר שמדובר בתיקי השקעות המנוהלים על ידי אלגוריתמים ("Robo-Advisors"), ומחזיקים בעיקר קרנות נאמנות.

עלויות ניהול תיק ההשקעות הדיגיטלי וסכום המינימום להצטרפות משתנים מחברה לחברה, אך הן דומות בגדול לעלויות של ניהול תיקי השקעות גדולים, ולדמי הניהול בקופות הגמל להשקעה.

יתרונות

א. סכום מינימום להשקעה נמוך – ניתן להצטרף לתיקי ההשקעות הדיגיטליים גם בסכומים נמוכים של 25 אלף ש"ח ומעלה.

ב. ניהול מקצועי של הכסף – אם על ידי אלגוריתם ואם בשילוב של מנהל השקעות אנושי – תיקי ההשקעות הדיגיטליים מנוהלים על פי קריטריונים מקצועיים המבוססים על מידע רב ועל התאמה אישית להעדפות וצרכי הלקוח.

ג. קבלת מידע וביצוע פעולות פשוטים ונגישים – תיקי ההשקעות הדיגיטליים ממנפים את הטכנולוגיה למתן מידע מלא וביצוע פעולות בצורה נגישה וידידותית.

ד. פיזור סיכונים – תיקי ההשקעות הדיגיטליים שמים דגש על פיזור סיכונים רחב, בין היתר באמצעות ההתבססות על קרנות נאמנות.

ה. דחיית מס (בחלק מהתיקים) – תיקי השקעות דיגיטליים המתבססים על קרנות הנאמנות קרנות פטורות מאפשרים דחיית מס במידה מוגבלת (כל זמן שלא מבצעים שינויים בתיק).

חסרונות

א. כלי השקעה חדש עם רקורד מועט – ניהול ההשקעות הדיגיטלי עודנו חדש יחסית בישראל, ולא ניתן לחזות מה יהיו ביצועי התיקים בתקופות של משבר בשוק ההון ולאורך זמן.

ב. מיסוי – לא ניתן לעבור מחברה לחברה מבלי לשלם מס רווח הון, וכל פעולת מכירה של נייר ערך או קרן נאמנות חייבים גם הם בתשלום מס רווח הון.

5. הלוואות חברתיות

תגידו – אנחנו מדברים על השקעת כספים – מה הקשר להלוואות? ובכן, הלוואות חברתיות (או הלוואות עמיתים / p2p) הן תחום חדש יחסית, המאפשר למשקיעים להלוות את כספם ללווים באופן עצמאי, מבלי להזדקק לתיווך בנקאי.

אתרי ההלוואות החברתיות השונים מאפשרים למשקיעים "להיות הבנק", ולהלוות כספים ללווים פרטיים אחרים – יחידים או חברות, תוך קבלת יכולת מסוימת לסינון הלווים וניהול סיכוני ההלוואה.

יתרונות

א. תשואה שאינה נמצאת במתאם עם שוק המניות – התשואה בהלוואות החברתיות נקבעת בהתאם לרמת הסיכון המוערכת של ההלוואה, ואינה נמצאת במתאם עם תנודתיות בשווקי ההון.

ב. תשואה פוטנציאלית הגבוהה מתשואת האג"חים כיום – התשואה הממוצעת בהשקעה באתרי ההלוואות החברתיות (לפי דיווחי מנהלי האתרים עצמם) נעה בסביבות 5-6% – תשואה הגבוהה באופן משמעותי מתשואת האג"חים הממשלתיים והקונצרניים.

ג. המשקיע בוחר את רמת הסיכון – המשקיעים בהלוואות חברתיות יכולים לבחור את רמת הסיכון של ההלוואה ושל הלווה.

לדוגמא: הלוואות עם ריבית גבוהה אך גם סיכון גבוה יותר, הלוואות בריבית נמוכה וסיכון נמוך, או שילוב של מספר רמות סיכון שונות בתיק אחד, ליצירת גיוון בתיק.

ד. אדם לאדם ולא אדם לבנק – משקיעים המעדיפים לפעול מול אנשים אחרים ולא מול הבנק, נהנים בהלוואות חברתיות מהממשק הפשוט מול אנשים בשר ודם.

חסרונות

א. בחלק מהמקרים – הלוואה ללא בטחונות – הבטוחות כנגד כספי ההלוואה שניתן לקבל בחלק מאתרי ההלוואות החברתיות מוגבלות, ולעתים לא קיימות כלל.

ב. חוסר נזילות – ברוב אתרי ההלוואות החברתיות הכספים המושקעים אינם נזילים עד למועד תום החזר ההלוואה, או בכפוף לכניסת משקיעים חדשים.

ג. דמי ניהול גבוהים – דמי הניהול באתרי ההלוואות החברתיות אינם נמוכים – בחלק מהאתרים הם עומדים על כ-1% בשנה מסך ההשקעה, ובחלקם האחר הם מחושבים לפי 10% מהריבית החודשית.

ד. תשלום מס בכל החזר הלוואה – אחת הבעיות המשמעותיות ביותר לדעתנו למשקיעים. בכל פעם שהמשקיע בהלוואה חברתית מקבל את כספו מהלווה, מנוכה מההחזר מס רווח הון בשיעור מלא, דבר המקטין את התשואה ארוכת הטווח באופן משמעותי.

מדריך הלוואות חברתיות

6. פוליסות חיסכון

פוליסת חיסכון (או "פוליסה פיננסית") מאפשרת השקעה נזילה בשוק ההון המנוהלת על ידי אחת מחברות הביטוח.

מאפייניה של פוליסת החיסכון דומים לאלו של קופת הגמל להשקעה, ויש לה יתרון משמעותי אחד על פני קופת הגמל להשקעה, ו-3 חסרונות מרכזיים:

יתרונות

א. אין תקרת הפקדה – בניגוד לקופת הגמל להשקעה בה קיימת תקרת הפקדה שנתית בגובה כ-70 אלף ש"ח לאדם, בפוליסת החיסכון אין תקרת הפקדה.

חסרונות

א. לא ניתן להעביר את הכסף לחברה מנהלת אחרת מבלי לשלם מס רווח הון – בניגוד לקופת הגמל להשקעה, בה ניתן להעביר את כספי החיסכון לבתי השקעות או חברות ביטוח אחרות, מבלי שהדבר ייחשב כאירוע מס המחייב תשלום מס רווח הון, בפוליסת החיסכון כל מעבר לחברה אחרת מחייב תשלום מס רווח הון, דבר העלול לפגוע בתשואה ארוכת הטווח.

ב. אין הטבות מס בגיל פרישה – החיסכון בפוליסה פיננסית לא מזכה את החוסך בהטבות מס במידה שיחליט למשוך את הכספים כקצבה בגיל פרישה.

ג. דמי הניהול גבוהים יותר בדרך כלל – דמי הניהול בפוליסות החיסכון גבוהים יותר מאשר בקופות הגמל להשקעה, וזאת למרות שמאפייני ההשקעה דומים בדרך כלל.

מדריך פוליסות חיסכון

הרשמו לניוזלטר שלנו וקבלו את התוכן הכי חם ראשונים:

7. השקעה בקרנות נדל"ן

נדל"ן הוא ללא ספק אחת ההשקעות המעניינות של השנים האחרונות. מחירי הנכסים נמצאים במגמת עלייה בכל העולם מאז שנת 2008, ומשקיעי הנדל"ן שנכנסו לשוק בתזמון נכון יכלו להשיג תשואות חלומיות ממש.

עלויות המחירים החדות ושינויים רגולטוריים נוספים (הגבלת שיעור המשכנתא שאפשר לקבל לדוגמא) גרמו לכך שעם 50 אלף ש"ח אי אפשר באמת לקנות היום נדל"ן בישראל וברובו של העולם המערבי.

גם רכישת יחידות השתתפות בקרנות השקעה הנדל"ן, כדוגמת קרן הגשמה או iintoo, מוגבלת בדרך כלל לסכומי מינימום של 100 אלף ש"ח ויותר.

האופציה הרלוונטית ביותר עבור משקיעים בסכום של 50 אלף ש"ח היא לרכוש מניות של אחת מקרנות הריט (REIT) הנסחרות בבורסה.

קרן ריט משקיעה בנדל"ן מניב בישראל או בחו"ל – בנייני משרדים, מרכזים מסחריים, קניונים, מלונות, מחסנים וכו', וניתן להשקיע בה באמצעות רכישת יחידת השתתפות (כאמור בסכום גבוה יותר), או על ידי רכישת מניות של קרנות ריט הנסחרות בבורסה.

נכון להיום נסחרות רק 2 קרנות ריט בבורסה בתל אביב – ריט 1 וסלע נדל"ן.

יתרונות

א. חשיפה לשוק הנדל"ן – השקעה במניות של קרנות ריט מאפשרת למשקיע ליהנות מעליות במחירי הנדל"ן, כמו גם מביצועים עסקיים טובים של הקרן.

חסרונות

א. חשיפה לשוק הנדל"ן ולירידות אפשריות בשוק זה – כמו שניתן ליהנות מהעליות במחירי הנדל"ן, במקרה של ירידה במחירים עלולים המשקיעים בקרנות הריט להפסיד לחוות תשואה שלילית (הפסד) בתיק ההשקעות.

ב. חשיפה לשוקי המניות בכלל – כאשר שוקי המניות חווים תקופות של ירידות משמעותיות, אין כמעט מניות שמצליחות להמנע מלהצטרף למגמה, וכך גם אם שוק הנדל"ן עודנו יציב, עלולות ירידות בבורסה להשפיע גם על מחירן של מניות קרנות הריט.

ג. אין פיזור סיכונים – ההשקעה הממוקדת בקרן מסוימת באמצעות קניית המניה שלה, חושפת את המשקיע לסיכונים שונים העומדים בפני הקרן, והפגיעה בערך ההשקעה תהיה מיידית בהתאם.

ד. תשלום מס בכל פעולת מכירה – כל פעולת מכירה של המניה מחייבת תשלום מיידי של מס רווח הון.

ה. עלויות גבוהות בחלק מהבנקים – העלויות הנלוות למסחר במניות יכולות לכלול עמלות קנייה ומכירה, דמי משמרת, עמלת אי ביצוע פעולה ועוד אי אלו עמלות שונות ומשונות.

סיכום

קיימות לא מעט אפשרויות להשקעה של 50 אלף ש"ח. ההחלטה באיזה אפיק השקעה לבחור משתנה ממשקיע למשקיע בהתאם למטרות ההשקעה, טווח ההשקעה, רמת המעורבות ורמת הסיכון המועדפות על המשקיע.

מבין כלל אפיקי החיסכון אנחנו מאמינים שקופת הגמל להשקעה מהווה אופציה מעניינת מאוד עבור המשקיע הממוצע, בעיקר בזכות הניהול המקצועי של הכספים, דמי הניהול הנמוכים יחסית והטבות המס.

למשקיעים שאינם מעוניינים שכל כספם יושקע בשוק ההון, ניתן לשלב בין השקעה בקופת גמל להשקעה ובהלוואות חברתיות, ולהשיג הגנה מסוימת מפני זעזועים בשוק המניות.

לשיחת ייעוץ עם יועץ השקעות מלאו פרטים:
לקבלת סיוע ממומחה השקעות השאירו פרטים
חזרה לנושא שפספסתם
תוכן עניינים
על המחבר
לקבלת סיוע ממומחה השקעות
מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:
הרשמה לניוזלטר שלנו
פוסטים דומים באותו נושא
בצעו השוואה חכמה
התייעצו עם מומחים

למה שלא תרוויחו יותר?

אלפי גולשים נמצאו זכאים לשדרוג התשואה והוזלת דמי הניהול בקופה שלהם.

 לבדיקת זכאות מלאו את הטופס: