הלוואות חברתיות (או הלוואות עמיתים / p2p) הן מוצר פיננסי חדש יחסית ומעניין מאוד, המאפשר ללווים ומלווים לפעול באופן עצמאי, מבלי להזדקק לתיווך בנקאי.
ריכזנו כאן את הדברים שחשוב למשקיעים וללווים בפלטפורמות ההלוואות החברתיות לדעת, וסקירה של אתרי ההלוואות החברתיות הפעילים בישראל ובעולם.
1. מה זה הלוואות חברתיות?
הלוואות חברתיות הן הלוואות שנותנים אנשים (או חברות) לאנשים (או חברות) אחרים, על גבי פלטרפורמה אינטרנטית וללא מתווך בנקאי.
הלוואות חברתיות, המוכרות גם בשמות הלוואות עמית לעמית, הלוואות המונים או הלוואות p2p, ממנפות את הרשתות החברתיות של שנות ה-2000 על מנת לחזור לעקרונות הבסיסיים של מתן הלוואות שהיו נהוגות מאז שהומצא הכסף – אנשים בעלי ממון, מלווים כספים לאנשים הזקוקים לכסף, תמורת תשלום ריבית מוגדרת.
נכון לשנת 2021 קיימות עשרות חברות ברחבי העולם המאפשרות עמיתים להלוואות, ובישראל פועלות 4 חברות: Blender (בלנדר), TARYA (טריא), BTB (בי.טי.בי) ו-creditplace (קרדיטפלייס).
2. הלוואות חברתיות – קצת רקע
הלוואות חברתיות הופיעו לראשונה בשנת 2005, עם עלייתו לאוויר של אתר Zopa, אחד האתרים המובילים בשוק הבריטי עד היום.
אתר ההלוואות החברתיות הראשון שעלה בארצות הברית, prosper.com החל לפעול בפברואר 2006 ובתוך 9 חודשים כבר פעלו בו כ-100,000 משתמשים, בהיקף הלוואות של כ-20 מיליון דולר.
לאחר מכן הושק האתר Lending club במאי 2007 כאפליקציית פייסבוק, ולאחר מספר חודשים גם כאתר אינטרנט עצמאי.
בתחילה התמודדו החברות עם בעיות של ניהול סיכונים ושיעור גבוה של אי החזר הלוואות, אשר גרמו לתשואות נמוכות ואף הפסדים עבור המשקיעים שהלוו כספים באמצעות שתי הפלטפורמות.
על פי הנתונים הסטטיסטיים של אתר Prosper.com, לדוגמא, כמעט 40% מההלוואות שהונפקו בשנים 2006 ו-2007 לא הוחזרו.
עם השנים השתפרו המספרים, והמשקיעים באמצעות אתרי ההלוואות החברתיות בארה"ב ובעולם החלו לראות תשואות יפות על השקעתם.
בנוסף, החלו חלק מהחברות להציע מוצרים נוספים כגון הלוואות לעסקים קטנים, והלוואות לטווחי זמן ארוכים יותר (3 ו-5 שנים).
בישראל החלו אתרי ההלוואות החברתיות הראשונים לפעול במהלך שנת 2014, ופעילותם נמצאת מאז בקצב צמיחה יפה, בין היתר בזכות משקיעים אסטרטגיים שנכנסו לאתרים – מיטב דש ב-eloan (שביולי 2019 הפסיקה לפעול) ופסגות וקרן בלאמברג קפיטל ב'בלנדר הלוואות חברתיות', מהלכי שיווק בכלי התקשורת השונים ודחיפה נוספת מצד סוכני הביטוח.
ההערכות בענף מדברות על היקפי הלוואות מצטברים כוללים של כ-1.2 מיליארד ש"ח שניתנו באתרי ההלוואות החברתיות השונים בשנים 2014-2018.
במהלך שנת 2018 נכנס לתוקף החוק להסדרת הלוואות P2P, המסדיר את פעילותן של הפלטפורמות האינטרנטיות להלוואות המונים.
3. איך עובדות הלוואות חברתיות
התהליך הבסיסי של ההלוואות החברתיות מתחיל בהרשמה לאחד מאתרי ההלוואות החברתיות, בתור לווה או בתור משקיע.
לווה מגיש באתר בקשה להלוואה, ואם אושרה ההלוואה היא מצורפת לרשימת ההלוואות המבוקשות המופיעה באתר האינטרנט.
המשקיעים בדרך כלל מחלקים את סכום ההשקעה שלהם בין מספר הלוואות קטנות יחסית, ובכך מפזרים את הסיכון שלהם.
א. הלוואות חברתיות – הצד של הלווים
קיימות מספר דרכים שבהן מיוצר "השידוך" בין בקשת ההלוואה ובין כספי המשקיעים:
1) הדרך "הקלאסית" – בקשתו של האדם שמעוניין לקבל הלוואה חברתית תופיע באתר במשך תקופה של מספר ימים עד מספר שבועות. במהלך הזמן הזה יכולים בדרך כלל המשקיעים לשאול את הלווה שאלות שונות על מנת להחליט אם להשקיע בהלוואה או שלא.
לא כל בקשות ההלוואה המוגשות לאתרי ההלוואות החברתיות מקבלות מענה כספי. למעשה, יכולים להיות מספר תרחישים לכל בקשת הלוואה:
א) ההלוואה ממומנת במלואה. במקרה זה הלווה יקבלו את כספי ההלוואה (בניכוי עמלת האתר) וההלוואה תפסיק להופיע באתר.
ב) הלווה מבטל את ההלוואה מסיבותיו הוא ומוחק אותה מהפלטפורמה מבלי לקבל את הכספים.
ג) ההלוואה לא מצליחה להשיג מימון לאחר 14 ימים, ואז היא תבוטל, או תמומן באופן חלקי (בהתאם לתנאי הסף של האתר).
2) הדרך האוטומטית – בקשת ההלוואה של הלווה נבחנת למול פרמטרים שונים המיועדים לבחון את יכולת ההחזר שלו, ובמידה שהיא מאושרת, היא משולבת בסל הלוואות אליו משויכים כספי המשקיעים באופן אוטומטי.
1) מי יכול ללוות כסף?
הפעילות באתרי ההלוואות p2p מוגבלת בדרך כלל לתושבי המדינה או חבר המדינות בהם פעיל האתר.
2) ריביות
האלגוריתמים של אתרי ההשקעות החברתיות מדרגים את רמת הסיכון של כל הלוואה, כאשר דירוג הסיכון שמקבלת ההלוואה יקבע גם את הריבית להחזר ההלוואה.
דירוג הסיכון של ההלוואה מבוסס על מספר גורמים, בהתאם למאפייני הלווה וההלוואה, סכום ההלוואה ונסיבות ההלוואה.
3) דמי לווה
לאחר השלמת מימון ההלוואה, ישלמו הלווים את דמי הלווה. גובה דמי הלווה משתנים בין האתרים השונים, ובהתאם לדירוג ההלוואה (A1, AA, AAA וכו').
דמי הלווה מופחתים מסכום ההלוואה שמקבל הלווה, ולכן חשוב לבקש קצת יותר כסף ממה שאתם באמת צריכים.
ברוב ההלוואות החברתיות אין קנסות לפירעון מוקדם של ההלוואה, כך שלווים יכולים לשלם את ההלוואה שלהם בכל עת וללא קנס.
ב. הלוואות חברתיות – הצד של המשקיעים
המשקיעים מצטרפים לאתר ההשקעות החברתיות לאחר הרשמה קצרה, במהלכה הם יבחרו בדרך להעברת כספי ההשקעה למנהלי האתר וללווים עצמם.
ברוב האתר מופיעות עשרות ואף מאות הלוואות לבחירת המשקיעים, וכן תכניות אוטומטיות לבחירת תמהיל ההשקעה, בהתאם לרמת סיכון (גבוהה, בינונית או נמוכה), תשואה רצויה וקריטריונים נוספים לבחירת המשקיע.
חלק מהמשקיעים מעדיפים לפעול באמצעות תכניות ההשקעה האוטומטיות, וחלקם האחר מעדיף באופן גורף להשקיע בהלוואות ספציפיות בהתאם לבחירתם.
1) מי יכול להשקיע כסף?
בפלטפורמות ההלוואות החברתיות הקיימות היום, יכול להשקיע כל מי שיש לו חשבון בנק פעיל בישראל. המלווים יכולים להיות אנשים פרטיים, חברות ומוסדות פיננסים.
בחלק מאתרי ההלוואות החברתיות מוגדר סכום השקעה מינימלי שנע בין אלפי לעשרות אלפי שקלים.
4. האם הלוואה חברתית כדאית למשקיעים וללווים?
תעשיית ההלוואות החברתיות בישראל ובעולם כולו מתפתחת בשנים האחרונות בקצב מהיר.
כדי להבין מה מניע את הצמיחה המהירה הזו, נסקור כאן את היתרונות והחסרונות הקיימים בהלוואות החברתיות הן ללווים והן למשקיעים.
א. לווים
יתרונות
ההשפעה של המשבר הפיננסי של שנת 2008 על הבנקים ועל כלל המוסדות הפיננסיים ניכרת עד היום, ומשפיעה באופן ישיר על מדיניות האשראי שלהם.
אנשים וחברות שבעבר יכלו לקבל הלוואות מהבנקים, מצאו את עצמם פתאום מנותקים מקווי אשראי ומסורבים לקבלת הלוואות.
האלטרנטיבה הפשוטה לקבלת הלוואות בקרב מסורבי ההלוואות בבנקים היא בדרך כלל לחברות כרטיסי האשראי, אך הריבית הגבוהה של הלוואות אלה רק העצימה את הצורך באלטרנטיבה שפויה.
אל החלל שנוצר בשוק אשראי הצרכנים הגיחו בעיתוי מצויין אתרי ההלוואות החברתיות, שעזרו ללווים לחתוך את הריביות הדו ספרתיות שקיבלו מחברות כרטיס האשראי (שבחלק מהמקרים הגיעו ל-20% ויותר), במחצית ואף יותר.
חסרונות
הריביות שניתן לקבל בהלוואה חברתית נמוכות אמנם מהריביות שגובות חברות כרטיסי האשראי, אך הן בהחלט לא ההלוואות בתנאים הטובים ביותר שניתן למצוא בשוק.
נתחיל בהלוואות מהבנקים בהן ניתן במקרים רבים לקבל ריבית נמוכה יותר.
בעלי קרנות השתלמות או קופות גמל יכולים לקבל הלוואה מקרן ההשתלמות או קופת הגמל שלהם, בתנאים אטרקטיביים מאוד (טובים יותר מהתנאים בבנק ברוב המקרים).
בעלי עסקים המעוניינים לקבל הלוואות לפיתוח העסק יכולים לפנות לאחת מקרנות האשראי ולקבל הלוואות בסיבסוד המדינה.
ב. משקיעים
יתרונות
ההלוואות החברתיות מספקות למשקיעים מספר יתרונות משמעותיים:
1) שיעור תשואה גבוה בסביבה של ריבית אפסית
התשואה השנתית הממוצעת למשקיעים באתרי ההלוואות החברתיות יכולה להגיע ל-6-10%, בזמן שהתשואות שמציעים שווקי האג"ח נמוכות מזה באפו משמעותי.
2) השקעה עם מתאם נמוך להתנהגות בשווקי ההון
המשבר הפיננסי של שנת 2008 הדגים באופן מובהק את הקשר ההדוק בין המוצרים הפיננסיים השונים ובין שווקי המניות ברחבי העולם.
בעולם שבו כל השווקים יורדים יחד, קיימת חשיבות רבה לגיוון תיק ההשקעות עם מוצרים פיננסיים אלטרנטיביים בעלי מתאם נמוך או אפסי להתנהגות השווקים.
3) ניתן לבחור את רמת הסיכון
בהלוואות עמית לעמית ניתן לבחור את רמת הסיכון של ההלוואה ושל הלווה – הלוואות עם ריבית גבוהה אך גם סיכון גבוה יותר, הלוואות בריבית נמוכה וסיכון נמוך, או שילוב של מספר רמות סיכון שונות בתיק אחד, ליצירת גיוון בתיק.
4) אדם לאדם ולא אדם לבנק
אנשים רבים מעדיפים לבצע עסקאות עם אנשים אחרים ולא עם מוסדות פיננסיים אימתניים. להעדפה זו תרם רבות גם משבר האמון במערכת הפיננסית בעקבות המשבר של 2008.
בנוסף, החל מהתקופה האחרונה ניתן לתת הלוואות חברתיות גם לעסקים, בשווי של עד מיליון ש"ח לעסק, דבר המאפשר להגדיל את הגיוון בתיק ההלוואות אף יותר.
חסרונות
למול היתרונות הרבים בהשקעה בהלוואות חברתיות, חשוב לקחת בחשבון את גם מספר חסרונות משמעותיים:
1) גורם סיכון שחשוב לזכור – אין בטחונות להלוואה/השקעה
בניגוד להלוואות אחרות, בהלוואה חברתית הלווה לא מחוייב לספק בטחונות למקרה שלא יעמוד בהחזר ההלוואה. הדבר חושף את כספו של המשקיע לאפשרות של הפסדים לא סימפטיים.
בגלל שאתרי ההלוואות החברתיות בישראל עוד בתחילת דרכם קשה להעריך מהי באמת רמת הסיכון שבהשקעה באמצעות אתרים אלה, ולכן חשוב להיכנס להשקעה כזו בתמהיל ובהיקף המתאימים למשקיע ואינם מסכנים את מרבית הונו.
חלק מאתרי ההלוואות החברתיות מנסים לתת מענה לנושא באמצעות הקמת קרן בטחון מיוחדת, אך לא ברור מה מידת האפקטיביות של הקרן בכיסוי הפסדים מעין אלה.
2) חוסר נזילות
ברוב אתרי ההלוואות החברתיות הכספים המושקעים אינם נזילים עד למועד תום החזר ההלוואה.
באתר בלנדר מנסים לתת מענה לבעיה זו באמצעות מתן האפשרות למשקיעים לסחור בתיקי ההלוואות שלהם, אך על מנת שזה אכן יהיה אפקטיבי, "השוק המשני" לסחר בהלוואות צריך להיות משוכלל ומרובה שחקנים.
3) דמי ניהול גבוהים
דמי הניהול שגובים אתרי ההלוואות החברתיות עומדים על כ-1% בשנה מסך ההשקעה – דמי ניהול שאינם נמוכים כלל.
4) תשלום מס בכל החזר הלוואה
אחת הבעיות המשמעותיות ביותר לדעתנו למשקיעים. בכל פעם שהמשקיע בהלוואה חברתית מקבל את כספו מהלווה, מנוכה מההחזר מס רווח הון בגובה 15% מהרווח הנומינלי בהלוואות שאינן צמודות למדד.
תשלומי המס הללו פוגעים באופן משמעותי בתשואה המצטברת והם אינם קיימים באפיקי השקעה אחרים כגון קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות חייבות.
עוד על מיסוי הלוואות P2P – בקישור הזה.
5) סיכוני סייבר
סיכוני סייבר תופסים מקום הולך וגדל בסביבה העסקית האינטרנטית והמחשובית, ומהווים גורם סיכון משמעותי לאתרי הלוואות חברתיות שעיקר פעילותם דיגיטלית.
הדרך בה נערכים בחברות ההלוואות החברתיות לאיומי הסייבר אינה חשופה לציבור ולמשקיעים ולכן יש להתייחס לנושא הסייבר כאל גורם סיכון לא קטן.
5. איך להשקיע נכון בהלוואות חברתיות?
ההשקעה בהלוואות חברתיות יכולה להיות מרתיעה במקצת עבור משקיעים חדשים.
מגוון ההלוואות לבחירה והדרכים להשקעת הכסף שמציעים אתרי ההלוואות השונים בארץ גדול, וחלק מהמשקיעים ממהרים לשים את כספים בהלוואות מבלי לשקול לעומק את האפשרויות והמשמעויות שלהן, ויוצאים לעתים קרובות מאוכזבים מהתשואות שהשיגו.
אנחנו ממליצים להתחיל להשקיע רק לאחר חקר שוק קצר ותכנון ראשוני של אופן ההשקעה בהלוואות חברתיות. נפרט כאן מספר המלצות להשקעה נכונה:
א. דעו את מטרות ההשקעה שלכם
לפני ההשקעה בהלוואות חברתיות (ולמעשה בכל פלטרפורמה) חשוב מאוד להגדיר מהן המטרות שלנו בהשקעה: יעד תשואה, יחס תשואה/סיכון, תקופת השקעה, שיעור ההשקעה מסך הנכסים ועוד.
מטרות ההשקעה ישמשו אותנו בעת בחירת אפיקי ההשקעה, וכן במהלך תקופת ההשקעה, בהתמודדות עם שינויים בשוק ובמצב האישי.
ב. בחירה במספר רמות סיכון שונות
אחד העקרונות הבסיסיים של עולם ההשקעות הוא ניהול סיכונים. השקעה של מירב הכסף במוצר פיננסי אחד חושפת את המשקיע לסיכון גדול במידה ואותו מוצר יקרוס.
את החלק הראשון של עבודת הגיוון כבר עושים בשבילכם אתרי ההלוואות החברתיות עצמם, כאשר הם מחלקים את סכום ההשקעה שלכם בין מספר רב של לווים, בהתאם לרמת הסיכון שאתם בוחרים.
אתרי ההלוואות החברתיות קובעים את הריבית על ההלוואה בהתאם למספר פרמטרים, ובראשם רמת הסיכון של הלווה.
הדבר מציב דילמה בפני המשקיעים – אם יבחרו בריבית גבוהה, כספם יתפזר בין לווים בסיכון גבוה יותר, שעלולים לא להחזיר את הכסף, ואילו בבחירה בלווים ברמת סיכון נמוכה גוררת תשואה נמוכה יחסית.
ההמלצה שלנו היא לחלק את כספי ההשקעה בין מספר רמות סיכון שונות, בהתאם להעדפת הסיכון שלכם, ולכלול בתיק גם הלוואות ברמת סיכון נמוכה, וגם הלוואות ברמת סיכון גבוהה יותר.
ג. השקעה באמצעות מספר אתרים שונים להלוואות חברתיות
למרות שאתר ההלוואות החברתיות מהווה בעיקר פלטפורמה לניהול הפעילות, ברגע שאתם מפקידים בו כספים אתם חשופים במידה מסויימת לקריסה של האתר.
פיזור כספי ההשקעות המופנים לטובת הלוואות חברתיות בין מספר אתרים שונים מקטין את החשיפה, ומאפשר לכם גם להבין לאורך זמן היכן התשואות שאתם משיגים טובות יותר.
בנוסף, בעלי דרכונים זרים וחשבונות בנק במדינות האיחוד האירופי, בריטניה וארה"ב יכולים להשקיע באמצעות אתרי ההלוואות החברתיות (P2P) במדינות אלה (לרשימות אתרי ההלוואות החברתיות בארה"ב ובאירופה).
ד. השקעה באמצעות קרנות השקעה המתמחות בהלוואות חברתיות
בעולם, ועכשיו גם בישראל, קיימות מגוון של קרנות השקעה המתמחות בהשקעת כספים בפלטפורמות P2P, ומאפשרות בכך גישה לעולם ההלוואות החברתיות העולמי גם לחוסכים שאינם חשופים לו.
נכון לינואר 2018, הושקעו כבר כ-60 מיליון ש"ח בקרן של הלמן אלדובי להשקעה בהלוואות חברתיות בארה"ב.
6. השוואת אתרי הלוואות חברתיות
א. השוואת אתרי הלוואות חברתיות בישראל
שם | פעילות | סכום הלוואה מקסימלי | תקופת הלוואה מקסימלית | טווח ריבית - ללווה* | |
---|---|---|---|---|---|
blender | הלוואות חברתיות לאנשים | 50,000 ש"ח | 3 שנים | 4.5%-7.5% | |
BTB - Be The Bank | הלוואות חברתיות לעסקים | 1,000,000 ש"ח | 6 שנים | 5%-8% | |
TARYA | הלוואות חברתיות לאנשים | בהתאם לנתוני הלווה | 5 שנים | 3.5%-8% | |
CREDITPLACE | הלוואות חברתיות לעסקים | 120 ימים | 4.5%-7.5% |
*נתוני הריביות מבוססים על הפרסומים באתרי החברות.
ב. אתרי הלוואות חברתיות – לבעלי חשבון בנק באיחוד האירופי
ג. אתרי הלוואות חברתיות – תושבי בריטניה בלבד
zopa | אחד מחלוצי ההלוואות החברתיות בעולם |
ב. אתרי הלוואות חברתיות – לבעלי חשבון בנק בארה"ב
Prosper | הלוואות חברתיות בארה"ב | |
Lending club | הלוואות חברתיות בארה"ב |
7. איך להשוות נכון בין אתרי הלוואות חברתיות?
אתרי ההלוואות החברתיות נמצאים כאמור בתחילת דרכם, ובחלק מהמדינות פעילותם עדיין אינה מוסדרת.
על מנת להקטין את הסיכון שבהשקעה באתרי הלוואות חברתיות, חשוב לבחון ולשהוות אותן לפי הפרמטרים הבאים:
א. אמינות הפלטרפורמה
ותק הפלטרפורמה להלוואות עמיתים, הגוף העומד מאחוריה, היקף פעילותה, רמת השקיפות שלה וניסיונם של מנהליה – כל אלה (ועוד) מעידים על מידת אמינות הפלטפורמה ויכולים לסייע להימנע מפלטרפורמות בעייתיות.
ב. פשטות ההשקעה וההצטרפות
האם ההצטרפות לפלטפורמה פשוטה ומהירה או ארוכה ומסורבלת? והאם ניתן להשקיע באופן אוטומטי (או "חצי אוטומטי"), או שנדרשת השקעה שוטפת בניהול ההשקעות בפלטפורמה.
ג. תשואה
מהי התשואה הממוצעת של תיק השקעות סטנדרטי באתר, ובחינת האטרקטיביות שלו מול אתרים אחרים והזדמנויות השקעה אחרות.
ד. עלויות
העלויות הכספיות הנגזרות מפעילות במסגרת אתר ההלוואות החברתיות.
ה. קרן בטחון
השוואת גובה ההפרשים לקרן בטחון בכל פלטפורמה.
סיכום
הלוואות חברתיות מהוות אופציה מעניינת מאוד להשקעה, וגם, כמובן, לקבלת הלוואות.
עם זאת, בגלל פרופיל הסיכון הגבוה של ההלוואות החברתיות, מומלץ להקפיד על חשיפה מינורית יחסית לאפיק ההשקעה הזה, ולא לבסס עליו את תיק ההשקעות כולו.