מחשבון קיבוע זכויות הינו כלי הכרחי עבור כל מי שהגיע לגיל הפרישה או נמצא בסמוך אליו. על ידי חישוב פשוט תוכלו לראות לאילו פטורים והטבות מס אתם זכאים ולפנות לפקיד השומה במס הכנסה על מנת "לקבע" את הזכויות הללו ולהשתמש בהן. תוכלו להשתמש בהטבות אלו עבור חסכונות פנסיוניים, קופות גמל, כספי פיצויים ועוד.
*חשוב לדעת כי לאחר שהתחלתם בהליך קיבוע זכויות עם פקיד מס הכנסה לא תוכלו לשנות את בחירתכם, לכן ניתן להיוועץ עם יועץ מס מקצועי טרם תחילת התהליך במס הכנסה.
כיצד מתבצע החישוב?
החישוב נקבע לפי נוסחת החישוב החדשה על פי תקנון 190 לפקודת מס הכנסה, הוא מבוסס על חוקי המס הידועים. החישוב באמצעות מחשבון זה הינו חישוב בסיסי בלבד המתעלם ממידע ונתונים נוספים אפשריים שיתכן ויש בהם להשפיע בצורה כלשהי על החישוב. הפטור ממס ייקבע אך ורק על ידי רשות המיסים בישראל והשימוש במחשבון על אחריות המשתמש בלבד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ מס מרואה חשבון.
מהו תהליך קיבוע זכויות?
תהליך קיבוע זכויות נועד על מנת לאפשר הטבות מס משמעותיות למי שהגיע לגיל פרישה (גיל הפרישה כיום עומד על 65 לנשים ו-67 לגברים). כשאדם מגיע לגיל פרישה הוא רשאי לבחור מבין מגוון פטורים העומדים לזכותו, כמו למשל הטבת פטור ממס על קצבה מזכה (החלק בקצבת הפנסיה שצריך לשלם עליו מס), פטור מס על הקצבה החודשית או פטור על היוון קצבה (משיכת סכום חד פעמי מתוך כספי הפנסיה) . כל אדם שפרש לגמלאות יכול לקבוע את בחירתו היכן לנצל את הטבות המס הללו, תהליך זה נעשה על ידי פקיד מס הכנסה והוא נקרא "תהליך קיבוע זכויות". בחירות אלה נעשות בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה (אשר עבר אישור בשנת 2012), מטרתו להסדיר את הבחירה בין הפטור ממס על מענקי פרישה ובין פטור ממס על קצבה מזכה והיוון קצבה מזכה.
*ניתן לקבל הערכה כללית באתר השירותים הממשלתי לפי הנתונים שתזינו
מהי קצבה מזכה?
זהו חלק מהקצבה שזכה להטבות מס בעת ההפקדה, לכן בעת הפרישה סכום זה יהיה כרוך בתשלום מס שולי.
מהי קצבה מוכרת?
קצבה מוכרת זוהי קצבה שאינה חייבת במס בעת היציאה לגמלאות, משום שהיא מורכבת מתשלומים שכבר שילמנו עליהם מס בעת ההפקדה שלהם.
למה צריך קיבוע זכויות?
באמצעות הליך קיבוע זכויות תוכלו לנצל את הפטורים שמגיעים לכם ממס הכנסה בעת היציאה שלכם לגמלאות. ניתן להשתמש בפטורים הללו כפטור על קצבת הזקנה, פטור על משיכת סכום חד פעמי מקרן הפנסיה וכו'. בעזרת הפטורים הללו תוכלו לחסוך מאות ואלפי שקלים מדי שנה ולהשתמש בכסף הזה למחייתכם. הטבות המס לא ניתנות באופן אוטומטי, על מנת לנצל אותן צריך לבצע פעולה אקטיבית מול מס הכנסה (הגשה של טופס 161ד לפקיד השומה במס הכנסה בבקשה לקיבוע זכויות לפי סעיף 9א לפקודת מס הכנסה).
איך מחשבים קיבוע זכויות?
המדינה מעניקה סל הטבות מס לכל פורש לגמלאות, אותו סל מחושב לפי הסכום הכולל של 853,632 ₪ (לפי שנת 2023), אותו יש לחלק ל-180 (15 שנים בהערכה), כאשר ההטבות יהיו רלוונטיות גם לאחר 15 שנים ממועד הפרישה. הצפי כי הסל יגדל בשנת 2025 למעל מיליון שקלים (בהנחה שתיקון זה לא יבוטל).
קצבת זקנה הנובעת מקצבה מזכה חייבת במס, מאפשרת לנצל פטור העומד על 4,742 ₪ (לפי שנת 2023). לצורך קבלת הפטור על הקצבה המזכה צריך למלא טופס 161ד.
*תוכלו להיעזר ביתר קלות במחשבון קיבוע זכויות הנמצא בראשית העמוד
כיצד מחושב הפטור על קצבה מזכה?
הפטור ממס על הקצבה המזכה מורכב משני מאפיינים:
- פטור בשיעור של 35% מתקרת הקצבה המזכה. כדי ליהנות מהפטור הזה עליכם להימנע ממשיכת מענקי פיצויים פטורים ממס במהלך 32 שנות העבודה, שקדמו לפרישה ולמועד קבלת הקצבה. (נוסחת השילוב)
- פטור נוסף בשיעור של 32% מתקרת הקצבה המזכה. הפטור הזה אינו מותנה במשיכת פיצויים. שיעור הפטור מתעדכן אחת לכמה שנים.
מי צריך למלא טופס 161ד?
נשים וגברים שהגיעו לגיל הפרישה צריכים למלא טופס 161ד, נשים יכולות נכון להיום לבקש את הפטור החל מגיל 65 (או לפני כן, תלוי בשנת הלידה שלהן), גברים יכולים לנצל את הפטור החל מגיל 67 (או לפני, תלוי בשנת הלידה שלהם). במידה ופרשתם בגיל מוקדם יותר בשל נכות צמיתה בדרגה של 75% או יותר, תהיו זכאים לקבל את הפטור מוקדם יותר.
איך מגישים טופס 161ד?
ניתן לגשת לפקיד השומה באזור מגוריכם או למלא באופן מקוון באתר האינטרנט של מס הכנסה, אנו מזכירים כי מומלץ להתייעץ עם יועץ מס מוסמך טרם מילוי הטופס.