קיבוע זכויות – מה זה?
מענק הפנסיה מורכב ממספר אלמנטים, ובכל אלמנט ישנה חובת מיסוי. אם זה במענק הפרישה, הפיצויים או הקצבה החודשית השוטפת. אלא שתהליך הפרישה לגמלאות מגלם בתוכו גם לא מעט הטבות מס, ואם לא יודעים לנצל אותן הדבר עשוי לפגוע בכספי החיסכון שהצטברו. וכאן בדיוק נכנס עניין "קיבוע זכויות" – תהליך שנועד בסופו של דבר להעניק זכאות לפטור ממס הכנסה על מענקי פרישה, משיכת פיצויים, היוון כספי הקצבה ואפילו לטובת פטור על קצבת הפנסיה החודשית.
לכל מבוטח הטבות מיסוי, זה ברור. אחרי הכול, למדינה יש אינטרס שהחוסכים לפנסיה יחיו בכבוד ולא יידרשו למענקי עזר מהביטוח הלאומי, ואף אחד לא באמת מעוניין לנגוס מהקצבה החודשית של הפנסיונרים. אלא שלמובטח נתונה הזכות לבחור באיזה רכיב פנסיוני לנצל את הטבות המס, בהתאם לתיקון 190 לפקודת מס הכנסה שלפיו ניתן לבחור בין פטור ממס על מענקי פרישה ובין פטור ממס על קצבה מזכה (חלק הפנסיה החייב במס) והיוון קצבה מזכה (משיכה חד פעמית מכספי הפנסיה).
למידע מורחב על אופן חישוב הזכויות ראו מחשבון קיבוע זכויות ובמאמר הטבות מס לפנסיונרים – המדריך המלא.
מתי עושים קיבוע זכויות?
נכון ל-2023, הליך קיבוע זכויות ניתן לבצע החל מגיל הפרישה המקסימלי הקבוע בחוק – 67 לגברים ו-62.8 לנשים – ומיום קבלת קצבת הפנסיה הראשונה.
קיבוע זכויות רטרואקטיבי
הליך קיבוע הזכויות כרוך בהגשת בקשה לקיבוע זכויות באמצעות טופס 161ד' באתר רשות המסים. ניתן לבקש קיבוע זכויות גם רטרואקטיבית על 6 שנים אחורה ולקבל החזר מס, ובלבד שהפרישה התרחשה לאחר 1 בינואר 2012.
מי שהגיע לפרישה לפני 1 בינואר 2012 והוא מקבל קצבה מזכה יחידה, רשאי לבקש פטור נוסף בניכוי מס מקצבה מזכה. הפטור יתקבל רק אם מאז התאריך הנקוב הוא לא משך כסף ממעסיקים או קופת גמל בדרך של היוון קצבה בפטור ממס. את הבקשה יש להגיש בעזרת טופס 161י.
איך עושים קיבוע זכויות?
- יש לבחור את המרכיב שעליו תרצו לקבל הטבת מס – פטור ממס על קצבה מזכה (הרכיב שחייב במס) או פטור ממס היוון קצבה.
- לאחר מכן יש לרכז את כל המסמכים הנדרשים: תלושי שכר, אישורי תשלום על מענקים וקצבאות, דוחות תנועות שנתיים מקופות הגמל וטפסי 161 של כלל המעסיקים. יש לוודא את שלמות המסמכים ולשלוח לפקיד השומה באזורכם.
- בשלב הסופי ולאחר קבלת אישור עקרוני עליכם להצהיר בפני מס הכנסה על רצונכם לממש את הטבת המס.
קיבוע זכויות לפי תיקון 190 וסעיף 9א'
מרכיב נוסף החייב במס לאחר פרישה כולל את המענקים והקצבאות שקיבלו עובדים במהלך תקופת העבודה. עם זאת, בהתאם לתיקון 190, סעיף 9א, יינתן פטור ממס פנסיה מזכה בסכום מרבי של 8,190 ש"ח. הפטור עצמו הוא לא על כל הסכום, אלא על חלק ממנו. בנוסף, הסכום המצוין צמוד למדד ומתעדכן מדי חודש ינואר בכל שנה.
איך מחשבים קיבוע זכויות?
נכון ל-2023, סל הטבות המס הניתן לכל פורש לגמלאות מחושב לפי סכום מקסימלי של 853,632 ש"ח. סכום זה מחולק ל-180 חודשים, שזה בעצם 15 שנה מהפרישה, אך החישוב נכון גם לאחר 15 שנה, כמובן. ב-2025 צפוי הסל לגדול לסכום של מעל מיליון שקלים.
ניתן לבצע חישוב של הטבות המס המגיעות לכם במחשבון קיבוע זכויות הממשלתי.
תיאום מס על הפנסיה
כל מי שפורש לפנסיה ויש לו הכנסות חייבות במס, לרבות הכנסה מחיסכון, השקעות או השכרת נכסים, חייב לבצע תיאום מס לפי נוסחת השילוב הישנה או תיקון 190. עם זאת, החוק מחריג את אלה המקבלים קצבאות מוכרות (פטורות ממס) וקצבאות מזכות (הזכאיות לפטורים לפי תיקון 190).
מקרים נוספים בהם יש צורך בתיאום מס:
- מקבלי קצבת אזרח ותיק עם קצבת שאירים שלא מהביטוח לאומי (למשל מקרן הפנסיה) וסכומם גבוה מ-9,120 ש"ח
- פורשים לגמלאות לאחר הפסקת עבודה במהלך שנת המס.
איך עושים תיאום מס
אם לא ביצעתם תיאום מס אתם עלולים לספוג ניכוי ברף המירבי של 47% מסכום ההכנסה של רכיבי ההכנסה האחרים.
תיאום מס ניתן לבצע מחודש ינואר ועד סוף אותה השנה עבורה נדרש תיאום. לאחר מכן לא ניתן יהיה לעשות תיאום, מלבד הגשת בקשה להחזר מס.