תקרת הפקדה לקרן השתלמות 2023

אחד היתרונות המרכזיים של קרנות ההשתלמות הוא הטבת המס שהיא מעניקה לבעליה – פטור ממס רווחי הון בשיעור של 25%, מה שכמובן לא ניתן להשיג במרבית כלי ההשקעה הפופולריים. עם זאת, כדי ליהנות מהטבת מס זו יש לעמוד בתקרת ההפקדה, שהיא סכום ההפקדה המקסימלי שמזכה בהטבות מס הכנסה ומס רווחי הון. הכללים האלה שונים בין עצמאים ושכירים, ועל כך במאמר שהכנו לכם. 

מידע נוסף על קרנות השתלמות תוכלו למצוא במדריך לקרנות השתלמות.

מהי תקרת ההפקדה לקרן השתלמות לשכירים?

נכון ל-2023, תקרת ההפקדה של קרן ההשתלמות לשכירים עומדת על 18,854 ש"ח לשנה או 1,571 ש"ח לחודש, ביחס הפקדה של 1:3 בין העובד והמעסיק ולא יותר מ- 10% מהמשכורת של העובד. כלומר, עובד שמשתכר עד 15,712 שקל (נכון לשנת המס 2023, הרף מתעדכן מעת לעת) יוכל לקבל מהמעסיק הפרשה של עד 1,178 שקל בחודש (7.5% מהשכר); ועל העובד להפקיד עד 2.5% מהשכר שלו, שזה עד 393 שקל בחודש.

במקרה של חריגה מהתקרה באחת מן ההפקדות (מעסיק ועובד) יחוייב העובד לבדו לשאת בהפרשות מס הכנסה ומס רווחי הון על היתרה העודפת. 

מהי תקרת ההפקדה לקרן השתלמות לעצמאים?

עצמאי זכאי להטבת מס של ניכוי מס הכנסה על הפרשה לקרן השתלמות עד 4.5% מסך ההכנסה השנתית שלו, שנקבעת לאחר ניכויים כחוק. תקרת ההכנסות שבגינן ניתן לקבל את הטבת מס הכנסה נכון ל-2023 היא 283,905 ש"ח. כך, שהתקרה על הפקדה שנתית זו (4.5%) היא 12,776 ש"ח.

באשר למס רווחי הון, תקרת ההפקדה לקרנות השתלמות בקרב העצמאים נכונה לכלל העצמאים בישראל ללא יוצא מן הכלל ואינה נגזרת של ההכנסה השנתית. התקרה עצמה משתנה משנה לשנה, כמו לעניין מס הכנסה, ובמקרה של חריגה מהתקרה באותה שנה יחוייב העצמאי לשלם מס רווחי הון על היתרה בסך 25%. 

תקרת ההפקדה לעניין מס רווחי הון ב-2023 היא 19,920 ש"ח. כך, שאם תפקידו מעבר ל- 12,776 ש"ח המזכים בהטבת מס הכנסה, תוכלו להוסיף עליו עוד 7,144 ש"ח ותהיו פטורים גם ממס רווח הון. מדובר בלא מעט כסף. 

חשוב לדעת שגם מי שחצה את התקרה והפסיד את ההטבות, עדיין יכול ליהנות מהטבה אחרת – דחיית מס. ההטבה הזו ניתנת רק אם השארתם את הכסף בקרן השתלמות ולא ביצעתם משיכה, אבל עדיין תוכלו  לנייד את הקרן בין מסלולים ובתי השקעות, ובאותה העת להגדיל את התשואות בלי שתידרשו לשלם מס באותו זמן. 

קרן השתלמות על קצה המזלג – מנורה מבטחים

מה לגבי עצמאי שהוא גם שכיר? 

עובד שמשתכר כעצמאי ושכיר ומופקדים עבורו כספים לקרן השתלמות כשכיר, ובנוסף הוא מפקיד כספים לקרן השתלמות כעצמאי, ייהנה מהטבת המס בכל אחת מההפקדות (הן כעצמאי והן כשכיר) אולם גובה ההטבה שממנה ייהנה כעצמאי תהיה תלויה בגובה ההפרשות שבוצעו עבורו כשכיר.

מההפקדות כשכיר הוא יקבל את הטבת המס בלי קשר להיקף ההפקדות שלו כעצמאי. עם זאת, כעצמאי הוא יוכל ליהנות מהטבת המס עבור הפקדות לקרן השתלמות, שעונות על 2 התנאים הבאים: סכום ההפקדות לא עולה על 4.5% מהכנסתו החייבת באותה שנה; סכום ההפקדות לא עולה על 4.5% מתקרת הסכום שציינו למעלה. 

עד מתי ניתן לבצע הפרשות לקרן השתלמות לעצמאים ב-2023? 

בשונה משכירים, עצמאים יכולים לבחור את אופן ההפרשה – פעם בחודש, תקופתי לאורך השנה או סכום כולל חד פעמי. הדד-ליין להפקדה בכל שנה הוא ביום האחרון של שנת המס (31/12), והיא מוכרת רק לאחר שהחברה המנהלת אישרה שהסכום נקלט אצלה. לכן, חשוב מאוד להקפיד לא לחכות לרגע האחרון ולהזדרז לסיים את ההליך לפחות 14 ימי עסקים לפני סוף השנה.

מתי אוכל למשוך מקרן השתלמות ועדיין ליהנות מהטבות מס? 

פקודת מס הכנסה קובעת מספר תנאים לזיכוי ממס הכנסה ומס רווחי הון על משיכה מקרן השתלמות לעצמאים ושכירים. חשוב לדעת כי לעובדי הוראה וגננות הנהנים מקרן השתלמות ישנם כללים מקלים יותר בשל העובדה כי קרנות אלה נועדו לאפשר להם אמצעי מחיה בשנת שבתון.

  1. משיכה תוך 6 שנים או יותר ממועד ההפקדה הראשון. חישוב מועד ההפקדה הוא מצטבר, ואינו נגרע במקרה של מעבר בין חברות או מסלולים. 
  2. משיכה תוך 3 שנים בשל אחת הנסיבות הבאות: השתלמות בישראל או מחוץ לה, הגעה לגיל פרישה לאחר 3 שנים ממועד ההפקדה הראשון.
  3. השלכת וותק: אם אתם מחזיקים על שמכם שתי קרנות השתלמות, ובאחת מהן הגעתם לוותק של 6 שנים תוכלו למשוך גם מהקרן הצעירה יותר. עם זאת, יש לשים לב לכמה תנאים: אחת מהקרנות הללו חייבת להיות מיועדת לשכיר; אתם נדרשים למשוך קודם את כל הסכום מהקרן הצעירה יותר; לא ביצעתם מעולם משיכה מהקרן הוותיקה יותר; לא מתבצעים הפקדות בו זמניות לקרנות.

מה קורה אם משכתי את הכסף לפני הזמן? 

במקרה שאתם נזקקים בהקדם לכסף נזיל ואף אחד מהסעיפים למעלה לא מתקיים בכם, תנסו קודם כל לבדוק הלוואה מקרן השתלמות. הריבית על הלוואות מקרן השתלמות היא נמוכה באופן יחסי מזה שתקבלו בבנק או בחברת האשראי. 

ההלוואה היא עד ל-50% מהכסף שנאגר בקרן לא נזילה ו- 80% מקרן נזילה – ועדיין סכום הרבה יותר גבוה שתקבלו אם תחליטו לבצע משיכה. הסיבה לכך היא שהמס על משיכה בקרן השתלמות לשכירים הוא לא פחות מ-47% (!) מהסכום שהמעסיק מפריש (שהם 3/4 מההפקדות) וגם מהרווחים שהקרן השיאה עבורכם במהלך השנים (גם ההפרשות שלכם בתוכו). בקרן השתלמות לעצמאים 47% מס מתייחס לכל הכספים שנצברו בקופה. 

לקבלת סיוע ממומחה השקעות/קרן השתלמות השאירו פרטים
חזרה לנושא שפספסתם
תוכן עניינים
על המחבר
לקבלת סיוע ממומחה השקעות, קרן השתלמות
מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם:
הרשמה לניוזלטר שלנו
פוסטים דומים באותו נושא
בצעו השוואה חכמה
התייעצו עם מומחים

למה שלא תרוויחו יותר?

אלפי גולשים נמצאו זכאים לשדרוג התשואה והוזלת דמי הניהול בקופה שלהם.

 לבדיקת זכאות מלאו את הטופס: